Η παραλία βρίσκεται μπροστά από τον μικρό οικισμό Λούτσα αποτελείται κυρίως από άμμο και βότσαλα ενώ μπαίνοντας θα χρειαστεί να περπατήσετε επάνω σε μεγάλα βότσαλα που βρίσκονται στο βυθό.
Στην παραλία θα βρείτε ξαπλώστρες αλλά και παραδοσιακές ψαροταβέρνες.
Τα νερά της παγωμένα και πεντακάθαρα ενώ η θέα που προσφέρει είναι μαγική.
Βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο ανατολικά της Φοινικούντας.
Η παραλία Φοινικούντας βρίσκεται μπροστά ακριβώς από το οικισμό της Φοινικούντας, στο νότιο τμήμα του νομού Μεσσηνίας.
Είναι βραβευμένη με Γαλάζια σημαία για την καθαριότητά της, είναι στρωμένη με άμμο και διαθέτει καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά, ζεστά χωρίς μεγάλο βάθος και είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά.
Αρκετά οργανωμένη, με καφετέριες που προσφέρουν ομπρέλες και ξαπλώστρες σε όλο σχεδόν το μήκος της.
Η παραλία Ανεμόμυλος είναι μια πολύ μεγάλη παραλία με διαφορετικές ονομασίες ανά αποστάσεις. Διαθέτει πολύ όμορφα και καθαρά νερά με όμορφη θέα για αυτό και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία. Φιλοξενεί surfers καθώς διαθέτει σημεία εκμάθησης του σπορ. Λειτουργούν ανά αποστάσεις καντίνες και beach-bar σε χαλαρούς οικογενειακούς ρυθμούς που προσφέρουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους πελάτες τους.
Σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση από την Φοινικούντα στον δρόμο προς Μεθώνη, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Λάμπες, με ψηλή άμμο και ρηχά νερά. Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά με καντίνες, εστιατόρια και beach-bar με ομπρέλες και ξαπλώστρες στο μεγαλύτερο μέρος της.
Η παραλία της Μεθώνης βρίσκεται μέσα στη Μεθώνη, την καστροπολιτεία της Μεσσηνίας. Είναι αμμουδερή στο ένα μέρος της, ενώ προς την ανατολική πλευρά της καλύπτεται με βότσαλο. Είναι μεγάλη σε πλάτος αλλά και μήκος και εκεί θα μπορέσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας έχοντας θέα το νησάκι Σαπιέντζα, και βέβαια το ξακουστό κάστρο της Μεθώνης, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νομού Μεσσηνίας.
H παραλία Καντούνι βρίσκεται ανατολικά της Λούτσας, λίγο πριν από την Φοινικούντα. Συγκαταλέγεται στις ερημικές παραλίες της περιοχής, με δύσκολη πρόσβαση. Είναι ένας μικρός όρμος, με άμμο, σε μια πανέμορφη περιοχή, αφού περικλείεται από βράχους που κυριολεκτικά κρέμονται από τις πλευρές της.
Υπάρχει η δυνατότητα της θαλάσσιας πρόσβασης.
Διακρίνεται και στο χάρτη μα φροντίστε να έχετε κατανοήσει πλήρως τη διαδρομή πριν ξεκινήσετε. Τρία χιλιόμετρα άγριου χωματόδρομου και αρκετής σκόνης θα παίξουν με τις αντοχές σας, το αποτέλεσμα όμως θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Η διαδρομή επιφυλάσσει τοπία μαγικά μιας και βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το ακρωτήριο Ακρίτα. Ένας πανέμορφος ελαιώνας μας υποδέχεται και κάτω από τη δροσιά του ξεχνάμε αμέσως την ταλαιπωρία. Όσο για την παραλία, ένα όνειρο στο οποίο αξίζει και μια διανυκτέρευση.
Υπάρχει η δυνατότητα της θαλάσσιας πρόσβασης.
Η παραλία Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Μεσσηνίας λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την πανέμορφη Πύλο. Είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας που εντυπωσιάζει με το ολοστρόγγυλο σχήμα της, τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Η παραλία είναι όσο απομακρυσμένη χρειάζεται για να παραμένει «αυθεντική»! Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Δε θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και την ομορφιά του τοπίου. Το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα.
Η παραλία Ζάγκα είναι μια μεγάλη ατέλειωτη αμμουδιά που ξεκινά από το νότιο τμήμα του Κάστρου της Κορώνης και συνεχίζει δυτικά στον δρόμο προς Φοινικούντα. Πολλές οικογένειες αλλά και νεολαία προτιμούν αυτή την παραλία για την ψιλή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Κατά μήκος της παραλίας Ζάγκα, που διαθέτει πολλά οργανωμένα σημεία με ομπρέλες, ξαπλώστρες και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, θα συναντήσετε κάμπινγκ, beach bars, καθώς και γήπεδα beach volley και ποδοσφαίρου, ντους και αποδυτήρια.
Η παραλία Ζάγκα είναι προσβάσιμη και μέσα από την Μονή Ελεήστρας, στην Κορώνη.
Η παραλία Τσαπί είναι μια πανέμορφη περιοχή της Μεσσηνίας, με πεντακάθαρα νερά που θα την βρείτε 7 χιλιόμετρα από τον περιφερειακό δρόμο Φοινικούντας – Κορώνης . Υπάρχει σχετική ταμπέλα πάνω στον παραλιακό δρόμο στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς .Είναι πραγματικά μια απόμακρη και πανέμορφη τοποθεσία, κι όχι από αυτές που είναι γεμάτες τουριστικά μαγαζιά. Στο Τσαπί, τη μικρή παραλία μήκους μόλις 100 μέτρων θα βρείτε μια ταβέρνα, μια μικρή κατασκήνωση 45 θέσεων και λίγα σπίτια στην μικρή πανέμορφη κοιλάδα. Η ακτή είναι στρωμένη με άμμο και τα νερά της θάλασσας είναι βαθιά.
Η Σαπιέντζα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών μετά την Σχίζα. Βρίσκεται στ’ ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη και είναι ένα κατάφυτο νησί με σπάνια χλωρίδα. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 219 μέτρα. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη. Στις ακτές της έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια, ορισμένα απ’ τα οποία μετέφεραν ιδιαίτερα σημαντικό φορτίο, με μεγάλη αξία σήμερα για την αρχαιολογία. Ένα από τα ναυάγια περιείχε τις κολόνες από το μεγάλο περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ ένα άλλο περιείχε σημαντικές ρωμαϊκές σαρκοφάγους.
Το κάστρο της Μεθώνης, με έκταση 93 περίπου στρέμματα, συνιστά ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα της Μεσογείου. Καταλαμβάνει μια στενόμακρη χερσόνησο μήκους 500μ., στα ανατολικά της οποίας σχηματιζόταν μικρό λιμάνι. Το κάστρο αποτελείται από δύο τμήματα: στα νότια απλώνεται η κυρίως πόλη, που περικλείεται από τείχος με πύργους ανά διαστήματα. Στο βόρειο βραχώδες έξαρμα σχηματίζεται η ακρόπολη.
Το κάστρο της Πύλου Νιόκαστρο ή είναι οθωμανικό κάστρο – φρούριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην κωμόπολη της σύγχρονης Πύλου, στα νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας. Είναι ένα από τα δύο κάστρα που διαφύλατταν τον στρατηγικό Όρμο του Ναυρίνου (ή Ναβαρίνου), γνωστό και ως Κόλπο της Πύλου. Το Νιόκαστρο βρίσκεται στη νότια είσοδο του κόλπου, ενώ η βόρεια είσοδός του φυλασσόταν από το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου, μεσαιωνικό φρούριο του 13ου αιώνα, το οποίο κατασκευάσθηκε πάνω στο Ακρωτήριο Κορυφάσιο (γνωστό τότε ως Ακρωτήριο του Ζόγκλου) από τους σταυροφόρους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.
Το Κάστρο της Κορώνης είναι το λιγότερο καλά διατηρημένο. Χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και στη συνέχεια, δέχθηκε διάφορες τροποποιήσεις από τους εκάστοτε κατακτητές της περιοχής. Με την κατάληψη της Κορώνης από τους Φράγκους, το Κάστρο δόθηκε ως τιμάριο στην οικογένεια του Βιλλεαρδουίνου. Το 1206, οι Βενετοί πέτυχαν την κατάκτηση της Κορώνης,στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων ναυτικών εμπορικών σταθμών. Η επικύρωση της κυριαρχίας των Βενετών πραγματοποιήθηκε το 1209 ενώ το 1265 ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η Παλαιολόγος επικύρωσε αυτή την εξουσία. Οι Βενετοί οργάνωσαν τη ζωή και τη διοίκηση της πόλης, κατασκευάζοντας παράλληλα ισχυρή οχύρωση στο Κάστρο.
Η Μεσσήνη ήταν αρχαία πόλη της Μεσσηνίας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο σημερινό χωριό Αρχαία Μεσσήνη,[1][2][3][4] που μέχρι το 2002, ονομαζόταν Μαυρομμάτι Ιθώμης. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε το χειμώνα του 370 π.Χ.-369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα σπάνιο αρχαιολογικό χώρο, όπου ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται στη θέα των ναών, των σπιτιών, των τειχών και των δημόσιων κτιρίων, που σώζονται σε τόσο μεγάλο ύψος και καλή κατάσταση.
Το Ανάκτορο του Νέστορα ή Παλάτι του Νέστορα είναι κεντρικό μέγαρο της Ύστερης Ελλαδικής Εποχής, που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο.
Ήταν διώροφο κτίριο που περιελάμβανε αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και βρίσκεται στον επιμήκη λόφο του Επάνω Εγκλιανού.
Πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Διβάρι, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βόρεια της Πύλου. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων. Τα νερά της είναι υφάλμυρα, το βάθος τους δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο και στην περιοχή της αναπτύσσονται δεκάδες μικροί βιότοποι (αμμοθίνες με αρμυρίκια, παλιρροιακοί λασπότοποι, δασάκια από κέδρους και αρμυρίκια, κάθετα βράχια, αμμώδεις παραλίες, υδάτινα κανάλια, μικροί καλαμιώνες και θαμνώδεις εκτάσεις).
Ο καταρράκτης «Καλάμαρη» ό οποίος βρίσκεται κοντά στη Σχοινόλακκα, λίγα χιλιόμετρα από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στην βορειοδυτική Πυλία. Πρόκειται για έναν μικρό καταρράκτη σε μια πυκνόφυτη πλαγιά που αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα μικρού υδάτινου οικοσυστήματος. Το ύψος του είναι περίπου 20 μέτρα, ενώ σχηματίζει μια μικρή ρηχή λιμνούλα, μέσα στην οποία ζούνε πολλά αμφίβια και έντομα του νερού.
Το Πολυλίμνιο βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας, στην κοινότητα Χαραυγής του Δήμου Μεσσήνης. Είναι ένα σύμπλεγμα από λίμνες, οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν καταρράκτες. Είναι ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος, με καλά κρυμμένη τοποθεσία. Πρόσφατα έγινε ευρύτερα γνωστή και άρχισε να δέχεται τις επισκέψεις όσων αγαπούν τις διαδρομές μέσα στη φύση.
Το Παλαιόκαστρο έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων καθώς εκεί βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας Πύλου. Εκεί δόθηκαν ηρωικές μάχες στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου αλλά και κατά την διάρκεια των επόμενων αιώνων. Το πολιόρκησαν και το κατέκτησαν Φράγκοι, Ισπανοί, Τούρκοι, Ενετοί και φυσικά Έλληνες που το απελευθέρωσαν το 1828.
Αξίζει πάντως να το επισκεφτείτε όχι μόνο για την πλούσια ιστορία του αλλά και για την εξαιρετική και πανοραμική θέα που προσφέρει. Στα βόρεια βρίσκεται η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, και η παραλία του Ρωμανού .Στα ανατολικά του και πίσω από τη Βοϊδοκοιλιά είναι ο υγροβιότοπος της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Στα νότια και νοτιοανατολικά θα δείτε την Σφακτηρία και την πόλη της Πύλου ενώ στα δυτικά δεσπόζει το Ιόνιο Πέλαγος!